Gingivitis

Gingivitis

In de mond bevinden zich altijd bacteriën. Deze bacteriën hechten zich aan het oppervlak van uw tanden en kiezen en vormen zo een kleverig laagje dat tandplak wordt genoemd. Elke dag vormt zich een nieuw laagje tandplak. Wanneer de tandplak zich net heeft gevormd, is het nog zacht en makkelijk te verwijderen met uw tandenborstel. Als u de tandplak niet goed verwijdert wordt het door middel van speeksel hard en vormt zich tot tandsteen. U kunt dit niet zelf verwijderen doordat het vastzit aan de tanden en kiezen. Alleen een tandarts of mondhygiënist kan dit voor u verwijderen.

Al die bacteriën die zich rond het tandvlees ophopen, kan een ontsteking veroorzaken. Het eerste stadium van tandvleesontsteking heet gingivitis.
U kunt een ontstoken tandvlees vaak zelf herkennen: het is rood, gezwollen, slap en het sluit niet meer strak om de tanden en kiezen. Een belangrijk signaal dat uw tandvlees ontstoken is, is als het bloed tijdens het poetsen of na het gebruik van een tandenstoker.

Uiteindelijk nemen de bacteriën toe wanneer de tandplak niet voldoende wordt verwijderd. Hierdoor wordt de ruimte tussen uw tandvlees en tanden dieper. Dit noemen we een pocket. U kunt niet met uw tandenborstel de bacteriën ,die zich in de pockets bevinden, verwijderen.

Het is belangrijk dat gingivitis op tijd behandeld wordt. Zo treedt er geen blijvende schade en zal het tandvlees weer volledig herstellen.