Mondverzorging voor senioren

Hoe belangrijk is een goede mondverzorging? Ook bij ouderen!

Een gezonde mond is veel belangrijker voor onze gezondheid en levensgeluk, dan veel mensen weten. Op de eerste plaatst is een gezonde en frisse mond belangrijk om goed te kunnen eten, praten en lachen , en ook om dichtbij anderen te kunnen zijn. Een slechte mondgezondheid vergroot daarnaast het risico op longontsteking, hart-en vaat ziekten . Bij de mensen met suikerziekte kan een slechte mondgezondheid de bloedsuikerspiegel ontregelen. Maar wist u ook dat goed kunnen kauwen belangrijk is voor het denkvermogen en geheugen? Dat komt doordat kauwen de doorbloeding van de hersenen stimuleert. Een gezonde mond is dus van. Levensbelang, zeker bij het ouder worden.

Extra aandacht.

Uw mondgezondheid  heeft extra aandacht nodig als u diabetespatient bent, lijdt aan hart-en vaatziekten, een verminderde weerstand heeft ( bijvoorbeeld door  gebruik van medicijnen of door een auto immuunziekte) of gebitsimplantaten heeft.

Andere redenen zijn de ziekte van Crohn, syndroom van Sjogren een verstandelijke of een lichamelijke beperking of als u dagelijks  4 verschillende medicijnen gebruikt.

Bij kwetsbare ouderen en met mensen met dementie komen relatief vaak mondproblemen voor. Verschillende risicofactoren spelen daarbij een rol, zoals polyfarmacie (>5 soorten medicijnen per dag) met vaak een droge mond tot gevolg, afname van de motoriek en/of afname van de motivatie voor een goede dagelijkse mondverzorging. Tegelijkertijd  schiet het bezoek aan de mondzorgverlener er vaak bij in, door logistieke problemen en afhankelijkheid van een ander. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de verpleeghuisbewoners bij opname al een slechte mondgezondheid heeft. Dat betekent dat de mondgezondheid achteruit gaat op het moment dat de ouderen nog thuis wonen.

De basisprincipes van een goede mondverzorging.

Poetsen
Doet u tweemaal daags, liefst (30 min ) na het ontbijt en ’s avonds voor het slapengaan . Spoel na iedere maaltijd de mond , hiermee verwijdert u alvast de grote etensresten. Door goed te poetsen verwijdert u tandplak. Het hoopt zich op tussen en op de tanden en kiezen en langs de randen van het tandvlees. Door tandplak te verwijderen, voorkomt u gaatjes , ontstekingen, schimmelinfectie en pijn. Daarnaast zorgt het voor een fris uiterlijk  en frisse adem. Dat is toch voor iedereen belangrijk?

Tandarts of mondhygienist
Heeft u uw natuurlijke tanden en/of kiezen? Ga dan liefst twee keer per jaar naar de tandarts of mondhygiënist.

Draagt u een volledige gebitsprothese? Bezoek dan tenminste één keer per jaar de tandarts.

Maak ook een afspraak bij klachten zoals pijn, slechte adem, een afgebroken tand of kies of problemen met kauwen.

Gebitsprothese poetsen
Een gebitsprothese reinigt u met een protheseborstel en vloeibare zeep.

Tandpasta en reinigingstabletten  maken het oppervlak van de gebitsprothese ruw, waardoor vuil en bacteriën er eerder aan hechten. Poets de prothese boven water of een zachte handdoek. Zo voorkomt u een breuk als de prothese uit uw handen glipt. Bewaar gedurende de nacht de gebitsprothese droog in een gebitsprothesebakje.

Er kan tandsteen ( verharde tandplak ) op de prothese zitten, dat niet et de tandenborstel te verwijderen is. Leg de gebitsprothese dan ’s nachts in een mengsel van een deel water en een deel azijn.

Naast de prothese vraagt ook de mond een goede verzorging, om ( schimmel) infectie en slechte adem te voorkomen. 

Implantaten en wortels van eigen tanden en kiezen tweemaal daags te poetsen  (verbindingsstukje tussen implantaten met rager).

Tandeloze mond: poets de kaken, gehemelte en binnenkant van de wangen in ieder geval voor het slapen gaan met een zachte  tandenborstel .

Dat mag zonder tandpasta. Lukt het niet met een borstel gebruik dan vochtige gaasjes of Dentawabs ( afbeelding) Voordat u de prothese weer indoet : spoel de mond en maak de Gebitsprothese nat.

Heeft u nog vragen? Stel deze gerust aan uw tandarts of mondhygienist.