Parodontitis

Parodontitis

Als gingivitis niet op tijd wordt behandeld, kan dit overgaan in het tweede stadium van tandvleesontsteking. Dit stadium heet parodontitis. Het geeft zelden pijnklachten, waardoor het lang onopgemerkt kan blijven.  Niet iedereen die gingivitis heeft, krijgt na verloop van tijd ook parodontitis. De gezondheid, weerstand en leefgewoonten spelen een belangrijke rol bij het krijgen van parodontitis. Roken, diabetes en stress geven een verhoogde kans op het krijgen van parodontitis.

Bj parodontitis gaat het veel verder dan alleen het tandvlees dat ontstoken is. Het kaakbot is betrokken bij de ontsteking. Het kaakbot gaat verloren en de pockets worden nog dieper.
De bacteriën die zich in de pockets bevinden zijn onbereikbaar voor de tandenborstel, stokers of ragers. Daardoor breidt de ontsteking zich meer uit en zal er meer kaakbot verloren raken.

Wanneer er niet tijdig wordt ingegrepen, zal er uiteindelijk zo weinig kaakbot overblijven dat tanden en kiezen los gaan staan in de kaak en niet meer te redden zijn.