Roken en mondgezondheid

Roken

Roken is slecht voor de gezondheid. Dit is natuurlijk algemeen bekend. Maar roken heeft ook een schadelijk werking op de mondgezondheid. Rokers zijn vatbaarder voor tandvlees ontsteking dan niet-rokers. Bloedend tandvlees is dan ook de eerste aanwijzing van ontstoken tandvlees. Deze aanwijzing is niet altijd zichtbaar.

Gevolgen

Gezond tandvlees ziet er licht roze uit, staat strak rond de tanden en kiezen, bloed minder en is niet gevoelig. Het tandvlees kan er gezond uitzien bij rokers. Dit is een vertekend beeld. De nicotine in de sigaretten zorgt ervoor dat de bloedvaten vernauwen waardoor de doorbloeding wordt verminderd. Een goede doorbloeding is belangrijk bij de wondgenezing. Daarom is de kans op parodontitis vergroot bij de rokers dan de niet-rokers.

Risico bij implantaten

Doordat de genezing vertraagd is bij de rokers is het plaatsen van een implantaat een risico. Een implantaat is een kunstwortel die in het kaakbot wordt gevestigd. De kans op mislukking is bij de rokers dan ook groter dan de niet-rokers.

Roken en mondkanker

De risico op afwijkingen in de mond, tong en keelholte zijn vergroot bij de rokers. Deze afwijkingen kunnen leiden tot mondkanker. Het gebruik van alcohol en roken vergoot de risico meer op het ontstaan van mondkanker.

Verkleuring en slechte adem

Roken zorgt voor een esthetisch minder mooi gebit. Deze rookaanslag is vergelijkbaar met koffie en thee. Alleen de rookaanslag is lastiger te verwijderen. Een slechte adem is ook een veelvoorkomende oorzaak en kunnen rokers minder goed ruiken en proeven dan de niet-rokers. Bij het stoppen met roken zullen de effecten snel verminderen